A kelt tészta kicsit varázslat, kicsit tudomány. Kelni hagyod, aztán életre kel. :) A recept a Nők Lapja húsvéti számából származik, picit alakítva.
Hozzávalók 6 csavart kalácshoz:
- 50 dkg liszt (ezúttal 35 dkg finomliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
- 1 zacskó porélesztő
- csipet só
- 9 dkg porcukor
- 1 tojás
- 8 dkg puha vaj
- 1,5 dl langyos tej
- 2 ek. kefir
Töltelékhez:
- 5 ek. baracklekvár
- 4 ek. porcukor
- 2,5 ek. kakaópor
Kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 2 ek. tej
A tisztet a többi száraz összetevővel, majd minden mással együtt összegyúrtam, dagasztottam, aztán egy órát kelesztettem. 6 részre osztottam, majd mindeniket még két részre, amelyekből hosszú és keskeny (az eredeti szerint 30x10 cm-es) csíkokat nyújtottam, megkentem a lekváros keverékkel, hosszában feltekertem, majd kettesével összecsavartam. A tojássárgás keverékkel sütés előtt lekentem, és barnásra sütöttem.