Vannak receptek, amelyek időről időre újra felbukkannak a blogon különböző változatokban. Ilyen a zserbó, a mézeskalács, a brownie és a Rákóczi túrós is. Készült már sütemény, torta és pohárkrém képében.
Ezt a torta szilveszterre készült a Csak, mert szeretem... blogon talált recept alapján.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 ek. cukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 3 ek. hideg víz
- 1 csipet só
Krém
- 75 dkg tehéntúró
- 3 tojássárgája
- 2 ek. tejföl
- 3-4 ek. cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 üveg házi sárgabaracklekvár
Hab
- 4 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
Eredetileg 24 cm-es kapcsos tortaformában készítendő, mi 20 cm-eset használtunk, ezért lett kicsit túl vastag a tésztája. A hozzávalóit összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészülhet a krém, amelyhez minden összetevőt összekeverünk. A tésztával kibéleljük a forma sütőpapíros alját és 15 percig sütjük 180 fokon. Utána megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a krémet, és újabb 20 percig sütjük. Közben felverjük a habot a cukorral. A túrós krémet is megkenjük lekvárral, majd ráhalmozzuk vagy rányomjuk a habot. Mi berácsoztuk a torta tetejét. Forró sütőbe visszatéve 2 percig sütjük, majd a sütőt elzárva szárítjuk a habot.