Ez az alul krémes brownie, felül még krémesebb gyümölcsös finomság volt a tavaszi-nyári szezon kedvence és még mindig szeretjük. Először a kertünkben termett rengeteg cseresznye felhasználására kerestem gyümölcsös recepteket (bár nem ez fogja felvenni a nagy mennyiséget, lekvárban, fagyasztva, illetve ismerősök és madarak gyomrában végezte nagyobb tételben), akkor jött az ötlet, hogy legyen valami fehér krém, alul viszont ne piskóta, mert azt nem szeretem, hanem szintén valami kevésbé száraz alap. Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető, csak a túlsütéssel lehet elrontani. Minden házi gyümölccsel jól működött.
Hozzávalók:
Brownie alap:
- 190 g vaj
- 150 g cukormentes feketecsoki
- 30 g eritrit
- 60 g kakaópor
- 45 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 3 tojás
Krém:
- 250 g mascarpone vagy más sótlan vajkrém/sajtkrém
- 2 tojás
- 30 g eritrit
- 2-3 marék bármilyen bogyós vagy apróra vágott, levesebb gyümölcs (cseresznyével és körtével készítettem eddig, de barackkal is finom lehet)
A brownie alaphoz összeolvasztottam a csokit a vajjal, majd hozzákevertem a száraz összetevőket. Áttöltöttem egy nagyobb tálba, majd hozzáadtam a tojásokat. Robotgép nélkül, kanállal, villával is elkeverhető. A tojások hozzáadása után egy fényes masszát kapunk. Ezt sütőpapírral bélelt kb. 18x30-as tepsibe töltöttem, utána összekevertem a krémet. A krémhez csak mindent elkevertem, rátöltöttem a brownie-s rétegre, majd rászórtam a gyümölcsöt. Előbb kb. 25 percet sütöttem 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel, amíg a teteje nagyjából megszilárdult és kicsit barnulni kezdett, majd, hogy ne égjen meg felülről, 180 fokon alsó sütéssel folytattam még 15-20 percet. Ha kivéve megrázogatjuk, és már folyós, hanem szilárdan rezgő, akkor kész. Ne süssük túl szárazra, hogy az alsó réteg is krémes maradjon, ne legyen piskóta-szerű. Kihűlve megszilárdul, úgy szeletelhető.