Mivel kitört nálunk a sünmánia (plüssök, lábtörlők és főként valódi, kertben sündörgők formájában), csak idő kérdése volt, hogy ez sütemény (nyelvújítás kori formájában SÜNtemény??) formában is manifesztálódjon. Elkészítése nagyon egyszerű, csak a díszítése időigényes, de megéri, mert annyira cuki! :D Sőt, túlságosan is aranyos, ezért nagy dilemma elé állítja a fogyasztót, hogy hogyan is harapja le a sün fejét vagy fenekét.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 100 g héj nélküli darált mandula
- 150 g gm. zabpehelyliszt
- 60 g eritrit
- 150 g vaj
- 1 tojás
- vanília vagy vanília aroma ízlés szerint
Díszítéshez:
- 130 g cukormentes feketecsoki
- kb. egy marék darabosra tört dió vagy kókuszreszelék
A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, összegyúrtam a vajjal és tojással. A kapott, jól formázható tésztából dió nagyságú gombócokat csíptem le, ezeket kézzel csepp formájúra, sünösre alakítottam. 200 fokon kb. 25-30 percet sütöttem, amikor az orruk picit elkezdett pirulni. Kihűlés után a hátukat kiskanál segítségével bekentem vízgőz fölött olvasztott csokival, majd rászórtam a diót vagy kókuszreszeléket. A szemüket és orrukat fogpiszkálóval rajzoltam fel, a nagyobb orrokat pedig csokiba mártva. Sütőpapírom hagytam megdermedni a csokit.