Ez a klasszikus sütemény az én és az unokatestvérem koprodukciója. Párszor már működtünk együtt a konyhában, az első ilyen együttműködés eredménye egy, a tepsiből csak kiskanállal fogyasztható házi csoki volt, valamint sok kiszóródott kakaópor, valamikor 6 éve. Azt hiszem, azóta van némi fejlődés. Mivel mindketten szeretünk sütni, valószínűleg nem ez lesz az utolsó közös alkotásunk. Sok tervem van azzal kapcsolatban, hogy nyáron, egy fa alatt, kerti asztalon mi mindent lehetne összehozni. :)
Rákóczi túróst még soha nem készítettem, de úgy láttam, nagy sikere volt a családban.
Hozzávalók (recept innen) változtatásokkal:
"tészta:
24 dkg liszt (20 dkg teljes kiőrlésű, 4 dkg finomliszt)
12 dkg vaj
6 dkg cukor (5 dkg cukor)
1 tojássárga
1 dl tejföl
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
töltelék:
75 dkg túró
10-12 dkg cukor (3 ek. méz, 3 dkg cukor)
3 tojás
1 citrom reszelt héja
zsemlemorzsa (nálunk kifelejtődött)
habrács:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor (10 dkg cukor, por nem volt)
baracklekvár (másfél üveg)
A cukros sütőporos lisztet elmorzsolom a felkockázott hideg vajjal és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészül a töltelék.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben kemény habbá verem a 3 fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab."
A baracklekvár elég sűrű volt, így nem lehetett a rácsok közé nyomni, csak kanalazni. A leírás szerint, vizes késsel próbáltam felvágni, de a habrács így is eléggé összetört.