Megérkezett a Vigyázz, kész, főzz! 77. fordulójának összefoglalója. Sajnos velem együtt is csak nyolcan gyűltünk össze a játékra, pedig sokan jelezték, hogy tetszik nekik a téma. Ennek ellenére nem lepődtem meg az eredményen, hiszen eddig valahányszor egy-egy gasztrojáték házigazdája voltam, mindig sikerült olyan témát kieszelnem, amely hatására nagy volt a kezdeti lelkesedés és végül kevés a tényleges jelentkező. Ennek ellenére örvendek, hogy akik részt vettek, sikerült megragadniuk azt, amire a téma kiírásakor gondoltam: olyan ételekre, amelyek irodalomból vagy filmből merítkeznek, ezekben szerepelnek. A kiírást itt olvashatjátok.
Édes és sós finomságok is érkeztek, lássuk tehát a medvét!
És ha már irodalomnál tartunk: honnan is ered ez a közkedvelt mondás (ami a mi környékünkön talán már nem annyira jó vicc, lévén, hogy néha akkor is összefuthatunk a macival, ha nem akarunk)? Egy 1830-as, '40-es években keletkezett anekdotához kapcsolódik. Jókai ezt írja róla: " Ez a közmondás a kecskeméti gányóról (dohánykertész) maradt el, ki abban a hiszemben látogatta meg a komédiaházat, hogy ott medvét fognak mutogatni , s mikor aztán nagyon kezdte unni a véghetetlen tragédia egymást nyújtó párbeszédeit, lekiáltott a galériáról, hogy: nem ér semmit az a sok beszéd, nem ütjük avval el, lássuk már a medvét!" Na most aztán tényleg lássuk! :)
Elsőként, már 5 nappal a kiírás után, Timitől, a Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában blog írójától futott be Audrey joghurt (mini) tortája. Timi a Ház a Tatin utcán című, Susan Loomis írta regényből merített ihletet, amely egy amerikai újságírónőről szól, aki csapot-papot feladva otthagyta az Államokat, hogy Dél Franciaországban új életet kezdjen és életét a gasztronómiának és az írásnak szentelje.
Majdnem három hét szünet után érkezett két újabb játékos kedvű szakács.
Anitától, a Nőfejlesztő és az Erre iszunk ma bloggerétől két gyorsan elkészíthető étel receptje érkezett. Az első spagetti foghagymával, chilipaprikával és olívaolajjal, amely William Black: Al dente - gasztronómiai kalandozások Itáliában című könyvéből származik.
"4 gerezd foghagyma
2 nagyobb chili felaprítva
olívaolaj
petrezselyem
500 g spagetti
Sós vízben főzzük meg a tésztát, miközben az olajban (kevésben!) süssük picit a foghagymát. Ez utóbbihoz adjuk az őrölt, vagy darabos chilit. Amikor kész a tészta, szűrjük le és adjuk hozzá az olajos mártásunkat. Petrezselyemmel díszítsük. A végén sózzunk!
Kicsit édeskés és nagyon csípős lesz, ha a chilit sokáig sütjük az olajban. Ez ízlés dolga, ki hogy kedveli jobban."
A másik bundázott cukkinivirág/zsályalevél vagy tökvirág
"20 virág
20 dkg finomliszt
2 dl sör
só, bors, olaj a sütéshez
A lisztet, sört kézi habverővel felverjük, s hozzá a sót és borsot. Az olajat jó forróra hevítjük. A virágokat megforgatjuk a sörtésztában, majd kevés virágonként tesszük bele az olajba, s kisütjük. Kész is a finomság."
Anita ezen kívül megemlít még néhány gasztronómiához, utazáshoz, kultúrákhoz kapcsolódó könyvet is: Susan Loomis-tól Ház a Tatin utcán és Életünk a Tatin utcában, illetve Frances Mayes-től a Napsütötte Toszkán (ezt filmként láttam és nagyon tetszett, már csak a témája -főzés, házfelújítás - miatt is), Mindennapok Toszkánában illetve Édes élet Itáliában.
Kisilditő a különleges pueblai mole érkezett Frida Kahlo füveskönyvéből, azaz az abból inspirálódó életrajzi regényből (Francisco G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek).
Timitől, a Fiatalok főzőiskolája blogról tojásból készült kisegerek érkeztek, akik születését Vavyan Fable Ezüstegér című regénye ihlette.
Az Intimitás Gourmet blogról a kokárdaként pompázó forradalmi hév és a szerelmes vágy levese érkezett, felidézve a március 15-ei eseményeket, Petőfi Sándor és Jókai Mór írásaival fűszerezve.
A Kabóca a konyhában blog írójától egy dobozra való dán vajas keksz érkezett, amely Hans Christian Andersen A teáskanna című meséje ihletett.
A parókia konyhájából blog írója, Anna, először Wodehouse Rengeteg pénz című regényével kacérkodott, de hozzávalók hiányában végül az egyik kedvenc filmjére, a A farm, ahol élünk-re esett a választása. Az ebben szereplő bundás alma készült a játékra.
Végül jöjjön az általam készített két recept. Tulajdonképpen mindkettő filmből inspirálódik, de nem hagyhattam ki az alkalmat, hogy két kedvenc és bennem mély nyomot hagyó filmemet "megrecepteljem". Az első a Chocolat című film chilis maja forró csokija.
A második recept pedig Harisnyás Pippi palacsintája, akinek kalandos élete könyvben, filmen és rajzfilmen is felbukkan.
Köszönöm mindenkének, aki részt vett a játékban, és irodalmi illetve gasztronómiai élményben részesített minket! Ezennel pedig átadom a stafétát Kisildinek, aki volt olyan kedves, és elvállalta a következő forduló megrendezését. Kíváncsian várom, milyen témával rukkol elő.