A Vigyázz, kész, főzz! 77. fordulóját én szervezem. Arra gondoltam, hogy ne csak a hasunkkal törődjünk, hanem az elmét is tápláljuk egy kicsit, így születette a téma: Egy falat irodalom. Olyan ételeket várok, amelyeket egy irodalmi mű vagy egy film ihletett. Két recepttel is készülök, az első a maja forró csoki a Chocolat című filmből. Már máskor is emlegettem ezt a filmet itt a blogon, mivel hiába voltam csak 7 éves, mikor először láttam, meghatározó élmény volt számomra. Talán abból az időből ered az az elképzelésem, hogy a főzés nem házimunka, hanem kicsit művészet, kicsit varázslat, kicsit benne vagyok én is abban, amit készítek.
Ez az a chilis forró csoki, amit a főszereplő, Vianne, készít és a Judi Dench játszotta idős hölgy előszeretettel kortyolgat. Aki nem látta a filmet, annak szeretettel ajánlom! Itt találtam egy megközelítő receptet. Én kókusztejjel, eritrittel és cukormentes csokival készítettem, de eredetileg tejjel és cukorral készül.
Hozzávalók:
- 1 tk. chili por
- 250 ml víz
- 550 ml kókusztej
- vanília kivonat
- 2 rúd fahéj
- 100 g cukormentes feketecsoki
- 3 ek. eritrit
- 1 ek. darált mandula
A chili port összekevertem a vízzel és fele mennyiségűre lefőztem. Az összes többi hozzávalót összekevertem, összeolvasztottam, majd a chili sűrítmény felét belekevertem. Az egészet belekeverhetjük, ha jó csípősre szeretnénk készíteni. Az első kortynál még nem érezni a csípősséget, csak miután lenyelted. Jó kortyolgatást!