A Vigyázz, kész, főzz! gasztrojáték előző fordulójának házigazdája Judit volt, a Életem Ételei blog szerzője, az ő jóvoltából vehettem át a stafétát, amit ezúttal is köszönök!
Voltam már a Süss, alkoss, díszíts! szervezője két alkalommal is, azok a játékok sajnos elég kis érdeklődéssel zárultak, azóta a SAD! sajnos szép lassan nyugdíjba is vonult. Mikor megkaptam a felkérést, elgondolkodtam, hogy vajon belefér-e az időmbe ez a játék, végül meggyőztem magam, hogy amit örömmel teszek, annak mindig helye kell legyen, bármennyire sok is az egyéb teendő. Ezek után már csak a témát kellett kiválasztanom. Végigbogarásztam az előző fordulókat, és több ötlet is megfogalmazódott bennem. Először valami húsvéthoz kapcsolódóra gondoltam, de rájöttem, hogy talán rossz ötlet lenne a böjt alatt várni, hogy húsvétit főzzetek. Akkor legyen böjti? Nem, valami szívderítőbb kellene. Végül arra jutottam, hogy hadd kössük össze a főzést egy kis művelődéssel, ne csak a gyomornak okozzunk örömet, hanem a szellemnek is. Így kett a forduló témája
Egy falat irodalom...
Forrás: Pinterest
Várok minden olyan receptet, amely egy irodalmi műből merítkezik, lehet az regény, novella, vers (vagy akármi innen), sőt, film is. Bőven elég az is, ha az adott műben megemlítik, hogy kakaót isznak, már készíthetitek is azt a kakaót, ahogy elképzelitek. Lehet a választott étel tejbegríz egy meséből, bográcsos a Tüskevárból, almás pite az Ádám almáiból, Marcel Proust madeleine-je. Remélem, nem adok túl nehéz feladatot.
További segítségként itt egy blog, ami ugyan angol nyelvű, de jól illusztrálja, hogy mire gondolok: Food in Literature
Egy remek könyvet is találtam ebben a témában: Irodalmi ételek a valóságban
Kérek minden jelentkezőt, hogy említse meg a művet, amiből inspirálódott, esetleg idézheti is az illető részletet. Természetesen az is részt vehet a játékban, akinek nincs blogja, tőle a recept leírását és a képet várom, a bloggerektől pedig a bejegyzés linkjét és fényképet. Aki szeretne a következő forduló házigazdája lenni, kérem jelezze!
A határidő elég bőre szabott: március 27-ig (hosszabbítva április 3-ig), azaz húsvétig várom a recepteket a
pitelanyblog@gmail.com címre.
Olvasásra, főzésre fel!