Ebben a részbe nem egy kategóriát, hanem több különböző típusú alapanyagot válogattam össze, amik az én kis "titkos" összetevőim és vagy nagyban megkönnyítik a sütés-főzést, vagy pedig azért fontosak, mert majdnem minden receptemben szerepelnek.
- útifűmaghéj
Két éve ismerkedtem meg ezzel a nagyon hasznos kis alapanyaggal, ami kulcsösszetevője lehet egy gluténmentes tésztának, helyettesíti a glutén ragasztó hatását. Helyettesíthető vele a tojás: 1 ek. útifűmaghéj + 2 ek. víz= 1 tojás
Ugyanakkor krémek sűrítésére is kiváló, csak figyelembe kell venni, hogy nem úgy sűrít, mint a liszt vagy főleg a keményítő, inkább zselésít és kocsonyásít, kicsit nyúlós állagú lesz, ami egyeseket elrettent. 85%-a rost, így jó béltisztító, de sok folyadék fogyasztása ajánlott mellette. csökkenti a koleszterin és vércukor szintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után
- chia mag
Az útifűmaghéjhoz hasonló tulajdonságokkal bír a borsosabb árú chia mag, amit épp ezért ritkán használok.
"A chia mag eredetéről, származásáról sok információ nem maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne. Magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását" (innen)
- fahéj
Azt mondhatom, hogy szinte nincs is nálam édesség fahéj nélkül. Egyrészt mert szeretem a melengető, otthonos, karácsonyos illatát, másrészt mert egyike az első olyan alapanyagoknak, amikről az étkezésem megreformálásakor megtudtam, hogy milyen hasznos a vércukorszint szabályozásában. Ezt a benne található aldelhidnek köszönhetjük, amely javítja a szervezet inzulinválaszát. Javítja az emésztést, erős antioxidáns és az izületi gyulladásokra is jótékonyan hat. Ha valamilyen piskótát, süteménylapot, kekszet sütök, mindig kerül bele fahéj, nem is kevés.
- kakaópor
A kakaó már majdnem csoki, a csokit meg szinte mindenki szereti. Én legalábbis még nem találkoztam olyannal, aki ellenérzésekkel viseltetne iránta. Éppen ezért nagyon sok kakaós süteményt, kakaós krémet készítettem már, lévén, hogy ez egyszerűbb és olcsóbb, mint cukormentes, magas kakaótartalmú feketecsokit találni (habár szerencsére ebből is egy egyre nagyobb a választék). Sütemény, palacsinta készülhet mindenféle liszt nélkül, csak a kakaópor sűrítő erejére hagyatkozva.
A kakaófa az amerikai kontinensen, az Amazonas és Orinoco ártéri erdeiben őshonos. Ma a világ kakaótermelésének legnagyobb része a 19. században telepített ültetvényekről, Elefántcsontpartól származik, de termelik Indonéziában és Ghánában is. A mályvafélék családjába tartozik. A kakaót először a spanyol arisztokrácia fogyasztotta, majd Európa-szerte elterjedt, de sokáig csak folyékony formában fogyasztották, ahogy azt a indián őslakóktól láthatták. További infók itt. Mint tudjuk, a kakaó is erős antioxidáns, flavonolt tartalmaz, jótékonyan hat a keringésre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet. Kis mennyiségben koffeint tartalmaz, ugyanakkor savasító hatása van. Ha valaki allergiás rá, akkor karob porral helyettesítheti.
- tojás
Mióta gluténmentes liszteket használok, megnőtt a tojásfogyasztásom, hiszen ezek azóta a kenyeret, sós rágcsákat is magamnak sütöm, illetve bármilyen tészta nehezebben áll össze ezeknek a liszteknek a felhasználásával, ezen segít a tojás. Elsősorban kitűnő fehérjeforrás, nagyon tápláló és laktató, viszont azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy folyamatosan különböző véleményekkel futunk össze az ideális elfogyasztott mennyiséget illetően. Ha egy hét alatt több paleo receptet is kipróbál az ember, könnyen elpusztíthat akár 20 tojást is szinte észrevétlenül. Ebbe én is belefutottam egy-két alkalommal, de mivel nem vagyok a túlzások híve, illetve mindig igyekszem megtalálni az egyensúlyt, ezt sikerült lecsökkentenem. Hetente kb. 5-7 tojás használok fel zsemlékbe, kekszbe, süteménybe, magára szinte soha nem eszem. Ha valaki allergiás rá vagy más okból nem fogyasztja, helyettesítheti olyan alapanyagokkal, mint a chia mag, az útifű maghéj vagy a lenmag és ennek lisztje.
- sajt és egyéb tejtermékek
Imádom a sajtot, jó nagy mennyiséget el is fogyasztok belőle, hisz naponta többször is eszem. Amennyiben abból indulunk ki, hogy a tej és tejtermékek jó kalciumforrást jelentenek, már maga a kemény sajtok fogyasztása is biztosíthatja a szükséges mennyiséget, mivel 100 g sajt 1 l tejből készül. Ez azért is jön jól, mivel tejet és joghurtot már lassan 4 éve nem fogyasztok a tejcukor miatt (nem is annyira a gyorsan felszívódó szénhidrátokról ez esetben szó, mint inkább arról, hogy a tejcukor nagyobb inzulinválaszt vált is), illetve a tejszínt, tejfölt, krémsajtokat is kerülöm. A tehén- és juhtúrót ismét fogyasztok, mivel azokkal nem tapasztaltam különösebb problémát és jó fehérje és kalciumforrásnak tartják őket. A paleo álláspont szerint (ahogy a glutén esetében is) az emberi szervezet nem képes feldolgozni a tejtermékeket, autoimmun folyamatokhoz vezethet és sok hormont viszünk be vele. Ebben lehet valami. Úgy gondolom, hogy részben azért tehetünk ez ellen, ha megbízható forrásból, lehetőleg bio termelőtől szerezzük be őket. A receptjeim közt találhatóak hamis "tejtermékek" is, ugyanakkor sajtos, túrós ételek is.