Régen nem volt szokás a családban mézeskalácsot sütni, legalábbis a dédszüleimtől még nem maradtak ránk a receptje. A diós-mákos bejgli dívott, és dívik persze azóta is. Azt sütötte a dédi, nagymama, édesanyám, aztán már nagyon hamar én is vele együtt. Viszont a családi hagyományok sajátja, hogy folyamatosan alakulnak, egyes szokások elhalnak, újak születnek. Így került a képbe a mézeskalács is, melynek receptje nagymamám ma Budapesten, korábban Kolozsváron élő régi barátnőjétől, Lenke nénitől származik. Sok ideje már ennek is. Húsz éve sütjük ezt a mézeskalácsot minden karácsonyra és húsvétra. Kezdetben még fehérlisztből, most már fele-fele arányban teljes kiőrlésű liszttel keverve. (Én meg amúgy sem eszem belőle, arra van saját "mézeskalács.") Az írókázással is majdnem a kezdetektől próbálkozunk, változó sikerrel. Talán most sikerült megfejteni, hogy a többszörösen átszitált porcukor a titok. Még húsz év, és tökélyre fejlesztjük. :D
Talán december 23-án délután már késő, de talán még nem teljesen értelmetlen megosztani A Mézeskalács receptjét.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (fél kg fehérliszt, fél kg teljeskiőrlésű)
- 30 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 25 dkg méz
- 2 kk. gyömbér
- 2 kk. szegfűszeg
- 2 kk. fahéj
- 1 narancs és 1 citrom reszelt héja (Ez most már csak 100%-os citrom illóolaj, de bátran termesszünk házi citromot! :D Mi megpróbáltuk, sajnos szegény azóta feladta az életharcot.)
- 3 kk. szódabikarbóna
A mézet melegedni tesszük a fűszerekkel és a vajjal együtt. Ezalatt a tojásokat habosra kavarjuk a cukorral. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és ebbe beleöntjük a langyos mézet és a cukros tojást. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Megkenjük tojással. Hamar megsül!
És akkor az íróka máz:
- 1 kis tojásfehérje
- 200 g porcukor kétszer átszitálva
- pár csepp citromlé
A tojásfehérjét elkezdtem felverni, közben a cukrot kanalanként hozzáadtam (azaz ennél a műveletnél segítséget vettem igénybe). A hab felverését kb. 15 percig folytattam. Szegély nélküli zacskóba töltöttem, a sarkára pici lyukat vágtam. És idén először megbukott a zacskó. A máz vééégre elég kemény lett, kicsit sem folyt szét, viszont így nagyobb erővel kellett kinyomni a zacskóból, így az oldala több helyen is kihasadt. Jövőre már igazán be kell szereznem egy fém csőrös írókát.