Nem az első tejespite recept és nem is az utolsó, ahogy felvevő közönséget (és magamat) ismerem. Az eddigi két „mentes” recept után (áfonyás, meggyes) itt a tejespiték ősanyja. Semmi száraz tészta, csak a krém maga, amit bármilyen szezonális gyümölccsel készíthetünk.
Hozzávalók:
- 3 tojás (a házi lenne az igazi, attól lesz szép sárga a pite)
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2,5 dl tej
- 300 g magozott meggy (most fagyasztott, ideje elhasználni a tavalyi tartalékokat)
A tojásokat a cukorral felvertem, majd hozzáadtam az olvasztott vajat. Apránként, kevergetés közben beleszórtam a keményítővel kevert lisztet, majd a végén a tejet is hozzáadtam. A kerámia piteformát (jénai tál vagy szilikonforma is jó) jól kivajaztam, beleszóltam a meggyet, majd rátöltöttem a tésztát. Kis lángon fél órát sütöttem. Kihűlve szépen szeletelhető, csak türelemmel ki kell várni.