Az első, már blogban is dokumentált, unokatestvéremmel közös sütésünk után (Rákóczi túrós) végre sor került a másodikra is. A Nők Lapja Konyha 2014 márciusi számából választottuk ki a receptet, ha már szilvaszezon van. Nagyjából az eredeti recept szerint jártunk el, a fő különbség az lett, hogy nem egy nagy, hanem 14 kis pitét sütöttünk 7,5 cm átmérőjű muffinformában. Na meg a töltelékek mennyisége is kicsit több lett, nem sajnáltuk a pitékből.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt (20 dkg teljes kiőrlésű, 10 dkg fehérliszt) + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor (mi a kristálycukrot daráltuk meg)
- 20 dkg vaj (a receptben margarin volt)
- 1 tojás (+ 1 a kenéshez, ez nálunk elmaradt, valahogy mindig sajnálom ilyesmire használni szegény tojást, na meg el is felejtettük...)
Diókrémhez:
- 19 dkg darált dió (a receptben 15 dkg volt)
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
Szilvakrémhez:
- 40 dkg magozott szilva, negyedelve
- 1,5 dl víz
- 50 dkg cukor
- 1 tk. fahéj
- 1 ek. étkezési keményítő 1 dl vízben elkeverve
A tésztához a lisztet elkevertük a cukorral, beleütöttük a tojást és belekockáztuk a vajat. Tésztává gyúrtuk, majd a hűtőbe tettük fél órára, amíg elkészült a stájer metélt ebédre. K megkérdezte, hogy nem csomagoljuk-e fóliába, mire én: minek? Most látom, hogy a recept ezt írta.
A diókrémhez felforraltuk a cukros vizet, majd a darált dióval elkevertük.
A szilvát a vízzel és a cukorral puhára pároltuk, majd fahéjjal fűszereztük, a keményítővel sűrítettük. A kamrában hűlve várta, hogy ő is sorra kerüljön.
A tészta 1/3-át félretettük a piték tetejéhez, a többit részletekben kinyújtottam, 11 cm átmérőjű köröket vágtam ki belőle, ezzel bélelte K a muffinformákat. Itt talán elő kellett volna sütni egy picit a pitealapot, de mivel kis méretről van szó, ez el is maradhat. Alsó rétegként K eloszlatta a diókrémet a formákba, én rákanalaztam a szilvás réteget, majd kétféleképpen fedtük be a minipitéket. Egy részüket berácsoztuk, egy részükre pedig kerek "kalapok" kerültek, amiket K más-más módon díszített. 15-20 percig sültek. Reméljük, ízleni fog a családnak! Közös sütéseink pedig ezután is folytatódnak. :)