Ez a köles alapú, mandulás finomság második recept, amit a Szénhidrát nélkül blogon zajló játékra választottam Gasztro Baráth-tól. Nagyon megörvendtem, hogy olyan receptet találtam, ami nagyjából olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyeket én is gyakran használok. A köles nagy kedvencem, még ha nem is szokott nagyon sokszor megjelenni a receptjeimben, mert legtöbbször sósan, egyszerűen csak kásának megfőzve eszem. Egyébként készítettem már én is kölestortát, de az zselatinnal, tojás és sütés nélkül készült.
Nyilván ezen a recepten is változtattam kicsit, hogy teljesen megfeleljen az én étkezésemnek.
Hozzávalók:
- 10 dkg köles megfőzve (itt beszerezhető)
- 4 tojás szétválasztva
- 1 dl víz
- 15 g kókuszzsír (itt beszerezhető)
- 50 g eritrit (itt beszerezhető)
- 50 g kakaópor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek. almaecet
- csipet só
- fahéj
- 15 dkg darált mandula
A kölest kb. 3-szoros mennyiségű vízben megfőztem, de nem főztem szét, hisz még sütni is fogjuk. Hozzákevertem mindent a tojásfehérjéken kívül, amiket felvertem a csipet sóval, végül a beleforgattam a kölesmasszába. Sütőpapíros formában sütöttem 40 percig. Mivel nem volt több kakaóporom, a tetejéről lemaradt a máz. Nagyon finom, csokis-marcipános illata és íze volt. (100 g CH)