Köles alapú piskótát szerettem volna készíteni, de nem akartam a már amúgy is puhára főzött kölest mégtőbb hőnek kitenni, illetve úgy több összetevőre lett volna szükség. Mivel kölesből szokás hamis túrót is készíteni, túróból meg zselatinnal készül a sütés nélküli torta, így ez adta az ötletet, hogy ezt a megoldást válasszam. A csokikrém csak "hab a tortán", hogy mégse legyen szegény olyan csupasz
Hozzávalók:
-150 g köles megfőzve
-35 g eritrit
-fahéj
-1 dl kókusztej
-1 csomag zselatinpor
A kölest kb. 3-szoros mennyiségű vízben egy csipet sóval, az eritrittel és a fahéjjal megfőztem (nem főztem teljesen szét, de azért puha lett). A kókusztejben feloldottam és felolvasztottam a zselatint, majd hozzáöntöttem a köleshez. Állni hagytam 15 percet, hogy kicsit szilárduljon, majd egy sütőpapírral kibélelt jénia tálba tettem (teljesen mindegy, milyen tálat használunk, csak ne legyen túl bonyolult formája, nehogy beleszakadjon a torta). Miután nagyjából kihűlt, éjszakára hűtőbe tettem.
Krémhez (elég volt végül a krém fele is a torta bevonásához, de elég vékonyan fedtem be vele):
-1 avokádó (150 g )
-1 dl kókuszkrém
-1 dl víz
(vagy a fenti kettő helyett 2 dl kókusztej)
-2 csapott ek. útifűmaghéj
-30 g eritrit
-30 g kakaópor
Az avokádót a kuszkrémmel összeturmixoltam, majd hozzáadtam a többi összetevőt és elkevertem. Ezt a krémet is a hűtőbe tettem éjszakára, közben kicsit sűrűsödött.
A kölesalapot egy tálra borítottam, bevontam csokikrémmel, kis pöttyöket nyomtam rá habnyomóval, ezekbe mandulákat szúrtam. (össz. 111 g CH)