A tortácska lisztmentes, de annyira, hogy még maglisztet vagy egyéb úri huncutságot sem tartalmaz. Talán az útifűmaghéj jelenthet még akadályt. Valami nagyon krémes, brownie jellegű alapot szerettem volna sütni, így kicsit bogarásztam a régi csokis receptjeim között. A legtöbben mandulalisztet használtam a brownie-khoz. Aztán ráakadtam Nigella lisztmentes csokitortájára, amit még a 15. Blogkóstolóra készítettem. Egy picit még változtattam rajta, de a lényeg ugyanaz maradt: csoki és tojás. Az eper ugyebár adott ebben az időszakban (nálunk később kezdődik az eperszezon, de így tovább is tart). A kókusztejszínhab elkészítése már régi vágyam volt, de eddig még nem sikerült habot verni velőle. Most viszont lenyűgözött, mert tartósabb lett, mint a hagyományos tejszínhab.
Hozzávalók:
Csokis alaphoz:
- 100 g cukormentes feketecsoki (például ez)
- 15 g kókuszzsír (itt beszerezhető)
- 2 tojás
- 25 g eritrit (itt beszerezhető)
- 15 g útifűmaghéj (itt beszerezhető)
- 1 dl víz
- csipet só
A csokit összeolvasztottam a kókuszzsírral, majd mikor már nem volt olyan forró, belekevertem a két tojás sárgáját, az eritritet, az útifűmaghéjat és a vizet. A fehérjéket felvertem a csipet sóval, majd a csokis krémbe forgattam. 14 cm-es szilikonos formában megsütöttem 20 perc alatt. Elvileg alacsony hőfokon kell sütni, de a kályhám állapota miatt erről nem tudok nyilatkozni.
Kókusztejszínhabhoz:
- 2 dl Cocomas kókuszkrém 15 percre mélyhűtőbe téve (ezt használtam)
- 20 g eritrit
- 1 tk. nyílgyökérliszt (vagy habfixáló, de akár el is hagyható)
A kókuszkrémet felvertem az eritrittel együtt. Kicsit tovább tart, mint a hagyományon tejszín esetében, de talán csak az én robotommal. Mikor már kemény lett, beletettem a nyílgyökérlisztet, hogy fixáljam, és még egy picit tovább vertem.
- eper a díszítéshez
Összeállítás:
A kihűlt csokialapot két részre vágtam. Az alsó részre tettem a kókusztejszín felét (erre szórhatunk eperdarabkákat, és elfelejtettem), majd a peremét kiraktam félbevágott eprekkel. Erre került a második lap, a tetején a kókusztejszín maradékával és díszítésként eperrel. Jól állt volna neki egy friss mentalevélke is.