A Szakácsmustra 10. fordulójának házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz blog írója, aki Stahl Juditot szemelte ki a játékra. Emlékszem, hogy elég kicsi voltam még, mikor jó 10 éve a Nők Lapjában először láttam a receptjeit. Utána nem is nagyon tudtam róla, csak két éve találtam rá véletlenül egy marcipános receptjére, amit el is készítettem egészségesebb kiadásban. Ez volt a marcipános szivárványhab.
Most végigböngésztem sok receptet, hogy olyat találjak, amit nem kell teljesen átalakítanom. Ki is szemeltem két receptet. Az első a tonhalas fasírt. Szegény nem úszta meg teljesen, hogy változtassak rajta. Az eredeti receptben fél kiló tonhal szerepel, az egy személyre nagyon sok lett volna, illetve kukoricapehely, amit meg nem eszem. A majonézt és mustárt nemes egyszerűséggel kihagytam. Már a sütés következett volna, mikor rájöttem, hogy ezt most olajban kellene elősütni, azt viszont nem szeretem, ha valami olajos, így csak sütőben sütöttem. Szóval így nem is igazán tudom értékelni az eredeti receptet. Annyit fűznék hozzá, hogy a leírás szerint 7 cm átmérőjű fasírtokat kellene formázni (a képen nem is akkorák szerepelnek), de azok szerintem elég nehezen sülnének át és óriásiak.
Nálam így néz ki a recept.
-200 g tonhalkonzerv (kinyomkodva)
-40 g hajdinaliszt
-1 tojás
-só, bors
Ebből 9 2-3 cm-es gombóckát formáztam, kókuszlisztbe hempergettem és sütőpapíron 15 percet sütöttem. A kókuszliszt nem barnult meg, így nagyon becsapósan néz ki, inkább tűnik kókuszos bonbonnak, mint fasírtnak. (össz. 26,7 g CH, 3 g CH/db.)