Ahogy a paleo fonott kalács receptjénél írtam, ki akartam próbálni ugyanezt nem paleo gluténmentes liszttel is. Általában könnyebb paleová átalakított recepteket találni, mint más gluténmenteseket. A legtöbb glutént nem fogyasztó egyén a fehér rizslisztet vagy a bolti gm. liszteket vagy használja, amik tele vannak keményítővel és egyéb gyorsan felszívódó szénhidráttal, azokkal majdnem minden recept ugyanúgy kivitelezhető, mint a búzaliszttel.
Arra számítottam, hogy hajdinalisztből kevesebb kell majd, mint az eredeti receptben, de abban meg pont kókuszliszt volt, ami még a hajdinánál is több nedvességet szív magába, így végül kicsit több kellett, ráadásul még karob port is tettem bele. Az eredménnyel meg vagyok elégedve. Nem annyira lyukacsos, levegős, mint a kókuszlisztes, de sütés közben megnőtt és puha lett, szóval mégiscsak kalácsos, ráadásul lehetett fonni.
Hozzávalók:
- 70 g hajdinaliszt
- 1 ek. lenmagliszt
- 25 g karobpor
- 3 db. egész tojás
- 25 g eritrit
- fahéj
- 1 kk. só
- 1 kk. szódabikarbóna
- almaecet
- 3 nagy ek. útifűmaghéj
- 1 ek. kókuszzsír felolvasztva
- 1 dl víz
A tojásokat és a vizet külön kevertem össze, majd beleforgattam a száraz részt. 10 percet állni hagytam, utána sütőpapíron formáztam. Kb. 30 percig sütöttem. (60 g CH)