Végre sikerült! Gluténmentes palacsinta, ami nem keményítős, átsül, nem szakad szét, meg lehet fordítani, feltekerhető és még nekem is sikerül. Eddig a palacsinta okozta a legnagyobb fejtörést, sokat kísérleteztem már. Sikerült is hajdinalisztből megalkotnom a számomra tökéletes változatot, de aztán kiderült, hogy csak kerámia borítású sepenyőben működik, teflonban már nem, így folytathattam a kísérletezést. Az újabb próbálkozásra jó apropót szolgáltatott a Süss, alkoss, díszíts! 30. fordulója, amelynek házigazdája Szilvi, az Egy falat Svájc blog írója, a palacsintát választotta témául. Biztos vagyok benne, hogy sok résztvevőre számíthat, hisz a palacsintát mindenki szereti és játéktól függetlenül gyakran készíti.
Mivel én is szeretem, így feltehetően nem ez lesz az egyetlen recept, amivel előállok a játékra. :)
Aminek még nagyon örültem a palacsintám kapcsán, hogy nem bolti rizslisztet használva, hanem a barnarizset házilag darálva sikerült megvalósítani, így sokkal takarékosabban meg lehet úszni.
Hozzávalók 10 palacsintához (15 cm-es serpenyőben készítettem):
-100 g barnarizs kávédarólóban megdarálva
-2 tojás
-250 ml kókusztej
-csipet só
-1 ek. eritrit
-fahéj
-1 ek. kókuszolaj
A tojásokat és a kókusztejet villával kicsit felvertem, majd apránként hozzáadtam a rizslisztet és a többit is. Állni hagytam 2 órát. A serpenyőt felforrósítottam és egy tk. olajat tettem bele, az elég is volt, talán erre sem lett volna szükség, mert egyáltalán nem ragadtam a palacsinták. Máskor szoktak, hiába a teflon. (Összesen 77/80 g CH, palacsintánként kb. 10 g CH)
Töletléknek házi édesítő és tartósítő mentes almás-bodzás lekvárt használtam, illetve készítettem egy gyors csokikrémet:
-100 ml kókusztej
-1 nagy ek. kakaópor
-2 ek. eritrit
-2 ek. chia mag megdarálva
Kb. 30 perc állás után ez a keverék besűrűsödött és jól kenhető lett.