Most tartjuk a nagytatám szülinapját, ebből az alkalomból készítettem el, persze önző módón magamnak. :) Mondjuk másnak nem is lenne elég édes. A régebbi cukormentes országtortákhoz képest az a változás, hogy nincs benne liszt, így gluténmentes is. És brutál kakaós, imádom!
Kicsit el voltam tájolódva a tortaformák méretével kapcsolatban, mert 16 és 8 személyes formákról van szó a receptben, a neten is egymásnak ellentmondó infókat olvastam, hogy hány cm is egy ilyen forma. Én végül 18 és 12 cm-es formákat használtam, de aztán kiderült, hogy 24 és 18 cm-est kellett volna. a 24 cm-es 16 személyes? Nálunk jó esetben 10 szeletre sikerül felvágni az akkora tortát... Sebaj, így kicsit magasabb és kisebb átmérőjű lett az én tortám.
Az eredeti receptet itt találtam, én némiekben változtattam rajta.
Piskóta
Hozzávalók
- 2 nagy tojás
- 40 g eritrit
- 90 g darált dió
- 50 g kókuszliszt
- 25 g kakaópor
- 4 g szódabikarbóna
- csipet só
- 70 g olvasztott vaj
- 75 g víz
Elkészítés
Tojássárgáját a fehérjével és az eritrittel felverjük, a többi száraz anyagot összekeverjük (dió, mandula, kakaó, szódabikarbóna, só). A vajat a vízzel felmelegítjük (langyosra). Ha kemény habbá verődött a tojás rész, beleöntjük a vajat és óvatosan belekeverjük a száraz anyagot. A kapcsos formákat sütőpapírral béleltem, a massza 1/3-át a kicsibe, a többit a nagyba tettem, nagy lángon kb. 20 percig sütöttem (tűpróba).
Meggy öntet
Hozzávalók
- 200 g fagyasztott meggy
- kb. 5 g zselatin
Elkészítés
A meggyet felforraljuk, majd a zselatinnal sűrítjük.
Marcipán réteg
Hozzávalók
- 50 g mandula darálva
- 20 g eritrit
- 1 ek. víz
Csokis kókusztejszíntöltelék
Hozzávalók
- 90 g víz
- 50 g eritritol
- 60 g kakaó
- 20 g diabetikus feketecsokoládé
- csipet só
- 400 g kókusztejszín
- 25 g zselatin 3 dl vízzel
Elkészítés
A zselatint vízbe áztattam, majd felmelegítettem. A csokit vízgőz fölött megolvasztottam. Mindent összekevertem és már el is kezdett zselésedni.
Díszítés
Hozzávalók
- kakaó szóráshoz (nem olvadós)
- mandulaforgács
Összeállítás
A nagyobb átmérőjű , már kihűlt piskótát a formában hagytama, erre került a csokoládés krém egyharmad része. A marcipánból akkora korongot formáztam, mint a kisebbik piskóta és a krém közepére tettem. Erre került a kicsi piskóta. A meggyet a kis piskóta köré eloszlattam, majd ezt a részt kitöltöttem a csokis krémmel és a az egész tortát befedtem vele. Minimum 6 órára hűtőbe tesszük, majd megszórjuk kakaóval és mandulaforgáccsal.
Nem pont ugyanolyan lett, mint az eredeti, némileg egyszerűsített, de még így is egy elég sokösszetevős, bonyolult torta. Szeretem az ilyeneket. :) Én 8 szeletre vágom. (94,6 g CH összesen, 11,8 g CH/szelet)