Korábban ilyesmit nem is készítettünk, de aztán egy ismerőstől hallottam róla, azaz tulajdonképpen nem is láttam őt mást enni, mint rakott babot. :D Nem is az étel külalakja, hanem a neve tűnt megnyerőnek. Bár a zöld paszulyt paszulynak hívjuk (az már egyéni elfajzás, hogy a szemes nekem már bab, nem paszuly), rakottan sokkal gusztusosabb név a bab. :D Most pedig több tállal is termett a kertben, hetente nem volt igény a paszulylevesre, így elkészült rakottan, ha már a mélyhűtőben nem fért el. Az étel elnyerte a köz tetszését, készült sajttal, tehéntúróval, juhtúróval. Ez is olyan recept, amelyet tulajdonképpen a végtelenségig variálhatunk összetevők és arányok tekintetében, de szamárvezetőnek itt egy recept-szerűség. :)
Hozzávalók:
- 40 dkg zöld paszuly
- 2 tojás
- 3 dl tejföl (vagy tejfölös tehéntúró, azaz a Fogaras)
- 20 dkg reszelt sajt (vagy juhtúró, de ha a tejföl helyett tehéntúrót használunk, akkor ez inkább maradjon sajt)
- só, bors, zöldfűszer
A paszulyt sós vízben megfőztem, de még kicsit roppanósra, mert utána úgy is sülni fog. Közben összekevertem a tejfölt a tojásokkal, sóval, fűszerekkel, a reszelt sajt felével. Kivajaztam egy hőálló üvegtálat, majd beletettem a leszűrt paszulyt, ráöntöttem a tejfölös keveréket, majd a tetejét megszóltam a maradék reszelt sajttal, fűszerekkel. Kb. fél órát sütöttem 220 fokon.