Január elején, egy télinek készülő (bár a hóhiány miatt inkább őszies hangulatú) túra előtti este jött az ihlet: milyen jó is lenne másnap a szabadban dobozból almás pitét majszolni! Vannak kirándulós sütik, és az almás pite határozottan közéjük tartozik. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 120 g puha vaj
- 40 g eritrit
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- kb. 5 db. alma meghámozva és lereszelve
- 50 g tört dió
- 20 g eritrit
- 1/2 citrom leve
- 1 tk. fahéj
- 1 kk. szegfűszeg
A tetejére:
- 1 db tojás a kenéshez
Először lereszeltem az almát, majd állni hagytam, amíg összegyúrtam a tésztát. Az almához hozzákevertem az eritritet és a fűszereket. A tésztát két részre osztottam, kinyújtottam, majd a sütőpapírral bélelt kerámia formába tettem. (Persze legjobb alaposan kivajazni a formákat, de a gluténmentes lisztek hajlamosak azt a vajat is felszívni, és jól odaragadni, sajnos.) Eloszlattam rajta a tölteléket, majd beborítottam a tészta másik feléve. Sütés előtt megkentem a tetejét tojással, majd sütés közben még kétszer megismételtem, hogy szép fényes legyen. Közvetlenül sütés után könnyen széthull, de kihűlve jól szeletelhető.
És tényleg jól esett a Naskalaton az almás pite. :)