Ősszel többen is kérdezték, hogy mit sütök rendszeresen kenyér helyett, melyik recept az? Akkor döbbentem rá, hogy tulajdonképpen a legeslegbeváltabb zsemle recept nincs is itt a blogon. Miután körülbelül négy éve véglegesítettem, szépen hátardőltem, mint aki jól végezte dolgát, és nem írtam le azóta sem.
Most az új év tiszteletére (és a régi adósságok pótlása okán) jöjjön végre A recept. :)
Hozzávalók 8 db. zsemléhez:
- 75 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 75 g barnarizsliszt/zabpehelyliszt/kölesliszt/hajdinaliszt
- 20 g útifűmaghéj
- 20 g kókuszliszt (vagy valami helyibb: lenmagliszt, vagy helyettesíteni a többi liszttel)
- kb. 100 g reszelt sajt (opcionális)
- 1 pohár meleg víz (kb. 2 dl)
- 1 tojás
- só
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. almaecet
A tojást felverem villával, hozzátöltöm a vizet, a reszelt sajtot (ha sajtosan szeretném, de úgy az igazi, sajtból sosem elég!), megy bele a só, szódabikarbóna, almaecet, majd az útifűmaghéj, amivel jól elkeverem. Ez az egész alapja, a "kovász". Összegyúrom a lisztekkel, a zabpehellyel, majd 8 zsemlét formálok belőle. Kb. 25-30 percet sütöm. (10 g CH/db.)