Szeptember óta semmi új bejegyzés és beigli recept január elején. A helyzet elkeserítő, mi több, tarthatatlan! Volt már itt szó többször is arról, hogy idő arra van, amire akarja az ember, és (bár ez nem mindig igaz), lehet, hogy most helytálló megállapítás. Nem szeretném hanyagolni a főzős témát, de tény, hogy az egy szem blog egyre több tevékenységet kénytelen magábafoglalni, és talán így lesz egyre több köze a valósághoz. Mert úgy jó, ha sokszínű. És a beigli is minimum kétféle.
Pozsonyi diós-mákos patkó, a hagyományos
Vannak evidenciák. Hogy karácsonyra mindenki hazamegy, hogy télen hideg van, hogy a nap este lenyugszik, és hogy mindenhol sül két diós és két mákos beigli karácsonyra. Aztán kiderül, hogy ez mégsem evidencia, és hogy a beigli reped, nem kel meg, és különben is, macerás, meg ott van a bolti. De a bolti süti nem fényes, nem illatos, nem mosolyog, nem házi. Úgyhogy süttünk házit, a dédmamák receptje alapján, úgy, ahogy az le van írva.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt (fele-fele teljes kiőrlésű és fehér liszt)
- 1/4 kg vaj
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 2 kanál tejföl
- 2 kanál bor
- 1 kanál cukor
- csipet só
- 1 dkg élesztő 2 kanál tejbe áztatva (vagy egy zacskó porélesztő, a tej külön hozzáadva a tésztához)
Töltelék:
Diós
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg cukor (ez a békebeli változat, elég 20 dkg is)
- 3 kanál tej
- citromhéj
- egy marék mazsola
Mákos
- 25 dkg darált mák
- 25 dkg cukor (azaz 20)
- 3 kanál tej
- citromhéj
- mazsola
Összegyúrjuk a tésztát, egy órát kelesztjük. Négy részre osztjuk, kinyújtjuk, majd két diósat, két mákosat készítünk, elméletileg feltekerés után patkót formálunk belőle, tulajdonképpen meg nem, mert minek, elfogy egyenesen is. A lényeg, hogy rengeteg legyen benne a töltelék, a tészta csak jelzésértékűen összetartja azt. A tölteléknél mostanában a citromhéjjal van a gond, mert nem mindig lehet kezeletlent kapni, szóval vadászni kell, és azt is jól leáztatni, megsikálni külön erre a célra tartott körömkefével. Vagy ültessünk citromfát. :) Felcsavarás után még fél órát kelesztjük, bekenjük felvert tojással, ezt még sütés közben kétszer megismételjük, hogy szép fényes legyen. Sötétsárgára sütjük.
[embed]https://www.facebook.com/KoBEfott/videos/1800767800046520/[/embed]
Diós beigli, a másik
A másik, mert glutén-, cukor- és tejtermékmentes. Sok változat készült már, az utóbbi években ez. Amíg nem lehetett kapni gluténmentes zabpelyhet vagy zabpehelylisztet, sokkal többet kellett mókázni a jó állag elérése érdekében, de abban volt a kihívás. :)
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 20 g kókuszzsír
- csipet só
- 20 g útifűmaghéj
- 100 g zabpehely megdarálva
- 30 g barnariszliszt
- 20 g kókuszliszt
- 30 g eritirit
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 ek. almaecet
- 2 tojás
- 70 g meleg víz
Töltelék:
- 120 g darált dió
- 40 g eritrit
- kevés a tej helyett víz
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, állni hagytam, történetesen most egy egész éjszakát, de 10 perc is elég. Két részre osztottam, kinyújtottam, megkentem a töltelékkel, felcsavartam, és ugyanúgy többször is megkentem tojással, mint a hagyományos változatot.