Vannak ízek, illatok, tárgyak, fények, amelyek elindítják az asszociációt, előhoznak régi emlékeket, tán általunk személyesen meg sem élt érzéseket, hangulatokat, amelyek valahogy mégis ott vannak, mélyre elásva, talán a családi tudatban. Csipkekesztyű és legyező, kalapdoboz és sétabot, békebeli (száztojásos) sütemények kézzel írott receptjei megsárgult papíron, römikövek csörgése egykori vasárnap délutánokon, amikor más volt még az idő folyása, mást jelentett az utazás, a távolság és a "messze".
Milyen lehetett akkor utazni, innen a "sarokból", egészen Bécsig? Talán most sem különbözik annyira, a sarokból nézve. Mert mintha ugyanazt szeretnéd látni, ugyanazt kapni Bécstől, mint amit anno a kalapdobozzal és sétapálcával utazók, még akkor is, ha már nem hordár cipeli a bőrkoffert, és nincs portalan kalucsni, csak hátizsák és bakancs. Néha elég ehhez a fahéjas alma és a friss sütemény illata, és akkor kicsit megáll az idő, odaül szegény sokszor előrángatott Proust a madeleine-jével, és útjukra indulnak a régi történetek a sétapálcákról és virágos kalapokról.
Meg aztán, az sem elhanyagolható szempont, hogy idén ősszel évek óta nem látott almaterméssel ajándékozott meg a természet, így aztán folyik a tobzódás, az almához is almát eszünk, de ha nem, akkor legalábbis almalével öblítjük le.
És egy csipet a marosvécsi Kemény-kastélyból.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g zabpehelyliszt
- 20 g eritrit
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 50 dkg alma
- 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
- egy marék apróra vágott dió
- 1 fél citrom leve
- 20 g eritrit
Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg (annyira), állni hagyjuk, kicsavarjuk, majd hozzákeverjük az eritritet és a fahéjat. Tulajdonképpen édesítés nélkül is jó, eleve a gyümölcsöket édesíteni kicsit értelmetlen. Az eredeti rétes almáját persze párolni kellene, de hőkezelésből bőven elég a sütés. Belekeverjük a diódarabokat is. A tésztát összegyúrjuk, majd kinyújtjuk maximum 5 mm vastagságúra. Eloszlatjuk rajta az almás tölteléket, majd szorosan feltekerjük. Sütés előtt megkenjük tojással, majd ezt közben még megismételjük, amíg egy tojás elfogy. Kb. 25 percet sütjük közepes lángon. (össz. kb. 235 g CH)