A rebarbaráról a régi, kertben töltött nyarak jutnak eszembe. Amikor az óriás leveleket napernyőként használtuk, vagy sátrat építettünk belőlük, a szárát pedig felaprítottuk, és készen is volt a játék-kompót. A rostjait pedig össze lehetett fonni, kötelet készíteni belőle. A kánikulai délutánokon pedig a lesötétített, hűvös szobában jól esett a fahéjas-szegfűszeges kompótot kanalazni a kívül zöld, belül fehér tálból egy jó történet mellett.
Régen kimerült a rebarbara felhasználása a kompótban, azóta viszont kipróbáltuk már pitében, morzsasütiben, most pedig ezt a finn lepényt kissé átalakítva.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 150 g vaj
- 40 g eritrit
- 1 db tojás
- 180 g barnarizsliszt és 20 g konjak liszt vagy 180 g zabpehelyliszt
- 1 tk szódabikarbóna
Krémhez:
- 300 g felkockázott rebarbara
- 50 g eritrit
- 2 dl kókuszkrém
- 1 db tojás
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Ha barnarizslisztet használunk, azért van szükség a konjak lisztre, hogy ne legyen morzsálódó a tészta. Egy kerámia piteformát jól kivajaztam, majd kibéleltem a tésztával. 10 percig elősütöttem, majd rászórtam a rebarbarát, rátöltöttem a krémet, és újabb 25-30 percig sütöttem.