A recept Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című gyönyörű receptes-mesélős könyvéből származik, amelyet akkor is érdemes lapozgatni, ha az ember nem tör főszakácsi babérokra. A receptekhez a Zsigmond Malom szolgáltat kitűnő hátteret.
Egy picit azért változott a recept az eredetihez képest, így ezt a változatot írom le.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 zacskó porélesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 2 dl langyos tej
- 10 dkg vaj a tésztába
- 5 kg vaj a batyukat lelocsolni
- 1 tojás kenni
Töltelékhez:
- 400 g orda
- 1 tojás
- 3 dkg cukor
A tésztát tálban dagasztottam. A liszthez hozzákevertem az élesztőt, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, majd a meleg tejjel összegyúrtam. Gyúrható, de még elég kemény tésztát kell kapnunk. Ehhez hozzáadtam az olvasztott vajat, és jó kelt tészta állagúra dagasztottam. Letakarva meleg helyen fél órát kelesztettem. Közben a töltelék összetevőit kikavartam. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtottam, 12 négyzetre osztottam. A közepére jó evőkanál töltetéket tettem (eredetileg 1 kiskanálnyit ír), majd a csücskeit batyuszerűen összehajtogattam. Kivajazott tepsibe tettem, az 5 dkg olvasztott vajjal meglocsoltam, sülés közben lekentem egy felvert tojással. Forró sütőben, majd a lángot lehúzva sütöttem kb. 25 percet.