Az igazi rugelach hagyományos zsidó sütemény, a hanuka és a tu bisvát (fák újéve) ünnepén készítik. Neve jelenthet tekercset, szarvacskát. Eredetileg valamilyen tejtermékkel dúsították a tésztáját, ez lehetett tejföl, aludttej, mostanában krémsajttal teszik még gazdagabbá. A zabpelyhes változat receptjét a Salátagyár blogon találtam, ezt alakítottam kicsit tovább.
Hozzávalók 8 db.-hoz:
- 125 g tejszínes krémsajt
- 50 g kókuszzsír
- 40 g eritrit
- 150 g darált gluténmentes zabpehely
- 20 g bambuszrost
- csipet só
Töltelékhez:
- 20 g kókuszzsír
- 40 g kakaópor
- 40 g eritrit
A tészta hozzávalót összegyúrtam és félretettem, amíg elkészült a töltelék, amelyhez csak belekevertem az olvasztott kókuszzsírba a száraz összetevőket. A tésztát kb. fél cm vastagon körré nyújtottam, 8 cikkre vágtam, ezeket megkentem a töltelékkel és kívülről befelé haladva feltekertem. Kb. 20 percig sütöttem, amíg picit barnulni kezdett. (14 g CH/db.)