A Táncoló fakanál blogon rendezésében zajló Szakácsmustrán most Mary Berry-tól kell főzni. Elsőként citromos-mákos kalácsot készítettem tőle "mentes" változatban, most pedig egy hagyományos alapanyagokat felhasználó recept következik. A sajttorta receptje nagyon szimpatikusban ígérkezett, mivel egyszerűen és sütés nélkül elkészíthető. Készítés közben aztán gyanús lett, hogy vagy a recepttel nem stimmel valami, vagy én értettem félre valamit, mert nem láttam, hogyan fog a krém összeállni. Így végül zselatinnal oldottam meg a kialakult helyzetet.
Hozzávalók 18 m-es tortához:
Alaphoz:
- 140 g összetört zabkeksz
- 50 g olvasztott vaj
- 200 g cukor
A kekszet zacskóba téve húspotyolóval összetörtem, majd összekevertem a többi összetevővel, és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tettem, 2 cm-es peremet kialakítva. Minél magasabbra tudjuk formálni a peremet, annál jobb.
Krémhez:
- 200 ml habtejszín felverve
- 200 ml tej
- 175 g krémsajt
- 150 g cukor
- 1 lime leve és héja
- 1 citrom leve és héja
- 1 tasak zselatinpor a citromlében feloldva és olvasztva
A krémsajtot habverővel összekevertem a tejjel, cukorral, héjjal és olvasztott zselatinnal, hagytam hogy kissé besűrűsödjön, majd hozzákanalaztam a tejszínhabot. A tortaformába öntöttem és 6 órára dermedni tettem a hűtőbe. Szilvakarikákkal és mentalevéllel díszítettem.