A köles az egyik leggyakrabban fogyasztott köretem, reggelim a hajdina mellett. Legtöbbször egyszerűen megfőzve, olvasztott sajttal eszem, de készítettem már belőle tortát és sajtos lepényt is. Most gombóc formában készült.
Hozzávalók:
- 50 g köles kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzve
- 15 g útifűmaghéj
- 30 g szezámliszt
- 1 tojás
- 60 g reszelt sajt
- kurkuma
- só, fűszerek
A megfőtt köleshez hozzákevertem a reszelt sajtot, majd kicsit hagytam, hogy hűljön és összeálljon. Ezután belekevertem a tojást és a többi összetevőt. A kurkumát kihagytam, de jót tett volna neki, hogy vidámabb színe legyen. Miután jól formázható masszát kaptam, lábosban sós vizet forraltam és vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formáztam a köleses keverékből. A forrásben lévő vízbe tettem, kb. 2 percet főztem még azután, hogy feljöttek a víz tetejére. Szürőkanállal kihalásztam őket. (Össz. 37,3 g CH)