A Szakácsmustra 15. fordulójának házigazdája Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója, aki erre a fordulóra Martha Stewart-ot választotta nekünk. Martha-nak sok gluténmentes receptje is van, volt miből válogatnom. Elsőként a citromos, mákos kalácsra esett a választásom, amit be kell vallanom, alaposan átalakítottam. Az egyik fő változás abban áll, hogy mák helyett dióval készítettem, mivel nem vagyok egy nagy mák rajongó. Lássuk, mi sült ki belőle!
Hozzávalók:
- 60 g olvasztott vaj
- 50 g eritrit
- 1 citrom héja
- 2 tojás
- 1 fiola vanília aroma
- 60 g kölesliszt
- 60 g darált dió
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 33 g kókusztej
Összekevertem a száraz összetevőket, felvertem a tojásokat és a vajat összeolvasztottam a kókusztejjel. Mindezt összekevertem és szilikonos kalácsformában 20 perc alatt megsütöttem.
Citromos glazúrhoz:
- 40 g eritrit (ha lehet, porrá őrölve)
- 2 ek. citromlé
Ezeket összeolvasztottam, majd lassan a már nagyjából kihűlt kalács tetejére csorgattam. Citromhéj csíkokkal díszítettem. (össz. 41, 8 g CH)