Szilveszterre sütöttünk hagyományos vaníliás koszorút, úgy ahogy a családban mindig is készült. Ezt készítettem el magamnak is minimális változtatással és tényleg ugyanolyan finom lett, mint az eredeti. A képen a reform változat látható.
Hozzávalók a hagyományos változathoz (teljes adag):
- 560 g liszt
- 500 g vaj
- 300 g cukor
- 280 g darált dió
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
Ezekből tésztát gyúrunk, majd hűtőben tartjuk felhasználásig, mert nagyon ragadós szokott lenni. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és üres és tele virágformákat vágunk ki belőle, lehetőleg mindenikből ugyanannyit. :) Rövid ideig sütjük kivajazott tepsiben, mert könnyen megég. Lekvárral (szilvával a legjobb) összeragasztjuk és fémdobozban tartjuk, így jól megpuhul.
Hozzávalók a glutén- és cukormentes változathoz (negyed adag, 22 db.):
- 140 g barnarizsliszt
- 60 g vaj
- 60 g eritrit
- 70 g darált dió
- 1 fiola vaníliaeszencia vagy egy vaníliarúd belseje
- 1 kis tojás
Az elkészítésnél itt is ugyanúgy járunk el, mint a hagyományos változatnál. (Össz. 120 g CH, 1 db. 5,5 g CH)