Lassan a végéhez közeledik a 26. blogkóstolás is. Ez a forduló most úgy alakult, hogy a sorsolás után nem sokkal úgy éreztem, képtelen teljesíteni a feladatot, örültem, ha épp arra volt energiám, hogy valami egyszerűt főzzek magamnak, csak a túlélésre koncentrálva, így talán jobb lenne visszamondani. Ez még december első napjaiban volt. Végül meggyőztem magam, hogy a határidő lejárta előtt mindenképp sikerülni fog visszatérni az életbe, és igazam is lett. :) A Blogkóstoló 26. fordulója a Simone gasztroságia blogon zajlik, ahol házigazda Márti Hogy meg tudjuk nézni blogját sorsolta. Már nem először kellett tőle válogatnom, de most sem csalódtam. Már jó néhány hete választottam ki tőle a mogyorós rudacska receptjét. A karácsonyi menüsorba már nem tudtam beiktatni, de most a két ünnep között már kezdtek dió-elvonási tüneteim lenni, így elérkezett a megfelelő pillanat, hogy elkészítsem, persze dióval.
Hozzávalók:
Alsó diós réteghez:
- 15 dkg darált dió vagy mogyoró
- 4 dkg eritrit (eredetileg 15 dkg porcukor)
- 1 egész tojás
- kevés citromhéj (ez most nem volt kéznél)
- 1 ek. útifűmaghéj
A tojást felvertem az eritrittel, majd beleforgattam a darált diót. Kevesebb eritritet használtam, mint azt eredetileg cukorból kellett volna, így kisebb lett a massza szárazanyag tartalma, ezért került még bele az útifűmaghéj. Két sütőpapír között 5 mm vastagságúra nyújtottam. Csak utólag tudtam szeletekre vágni, mert túl puha volt.
Bevonathoz:
- 1 tojásfehérje
- 2,5 dkg eritrit (eredetileg 7 dkg nagyon finom porcukor)
- pár csepp citromlé
A bevonatot a diós alapra kentem, az egészet meleg sütőben 10 percig sütöttem, majd szeletekre vágtam. (összesen 20 g CH)