Nincs karácsony mézeskalács nélkül! Nálunk legalábbis már 15 éve elmaradhatatlan része az ünnepnek. A jól bevált finn mézeskalács receptje két éve került fel a blogba, itt olvashatjátok. A tavalyi termés pedig itt látható.
Az idei mézeskalácsokkal kívánok boldog karácsonyt!
Amire eddig nem találtam meg a tökéletes változatot, az a cukormáz volt. Végül idén arra jutottam, hogy a legnagyobb hibát azzal követtem el, hogy mindig igyekeztem kispórolni belőle a cukrot, illetve a hab felverésénél az időt, ezért mindig túl folyós lett, a minták, ha nem is rögtön, de néhány perc múlva elfolytak.
Most így készült a máz:
- 1 kis tojásfehérje
- 200 g porcukor (jelen esetben darált kristálycukor)
- 2 csapott ek. keményítő
- pár csepp citromlé
A cukrot elkevertem a keményítővel. A tojásfehérjét elkezdtem felverni, közben a cukrot kanalanként hozzáadtam (azaz ennél a műveletnél segítséget vettem igénybe). A hab felverését kb. 15 percig folytattam, de akár 20 percig is lehet. 15 percet állni hagytam, mert még keményedik egy kicsit. Szegély nélküli zacskó töltöttem, a sarkára pici lyukat vágtam.
Idén templom és házikó is készült. A mintát is én készítettem hozzá.
A darabokat először kidíszítettem az írókával, majd száradás után ugyanazzal a mázzal ragasztottam össze. Nem lett tökéletes, de első próbálkozásnak nem is rossz. :)