A Vigyázz, kész, főzz! 74. fordulójának házigazdája Mirella, az Alkottam blog írója, aki hozzám hasonlóan nem csak recepteket, hanem egyéb sk. alkotásokat is bemutat. Mirella a „Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit...” mondókát választotta a játék mottójául és bizony meg is mondta: legyen rétes. Igazi rétest nem sütöttem mostanáig, csak egy paleo almás rétest még két éve. Éppen ezért a K.-val közös sütésünk újabb témájául a rétest választottam, mégpedig a tiroli almás rétest, az az Apfelstrudelt. Meg is sütöttük (ezt a rétest), sokat nevettünk közben, állítólag finom is volt, de jutott alkalom lefényképezni. Fénykép nélkül meg, mint tudjuk, nem lehet részt venni a játékban. Így az egyik ok már megvolt rá, hogy újból rétest süssek, a másik pedig az volt, hogy én is meg szerettem volna kóstolni, így készült el ez a glutén-, cukor-, tej- és élesztőmentes változat.
A rétesről: „A rétes elődje feltehetőleg a baklava lehet, Európában török hatásra a 16. században honosodott meg. Szomszédaink közül még Ausztriában és Szerbiában találhatjuk meg. Az első ma ismeretes feltekert, töltött rétest a 18-19. század fordulóján készítették az Osztrák–Magyar Monarchia területén. Magyarországon a 19. század óta az ünnepek, lakodalmak "hivatalos" édessége.” (innen)
Tésztának a beiglitésztát használtam. A strudelnek is sokféle változata van, a gluténmentes lisztek „működését” ismerve olyant választottam, amit nem kell nagyon vékonyra és nagyra nyújtani.
- 20 g kókuszzsír (itt beszerezhető)
- só
- 20 g útifűmaghéj (itt beszerezhető)
- 60 g barnarizsliszt
- 50 g mandulaliszt (itt beszerezhető)
- 50 g kókuszliszt (itt beszerezhető)
- 30 g eritirit (itt beszerezhető)
- fél tk. szódabikarbóna
- 3 ek. citromlé
- 2 tojás
- 70 g víz
Töltelékhez:
- 500 g apróra kockázott alma
- 25 g darált dió
- fahéj, szegfűszeg
Az almát megpucoltam, kockákra vágtam, majd egy kis vízzel párolni kezdtem, közben néhányszor megkavartam. Mikor készen lett, hozzáadtam a diót és a fűszereket.
A tészta összes hozzávalóját kimértem egy tálba, majd összegyúrtam. Két téglalapot nyújtottam belőle, ezek közepére egy sávban elterítettem az almás tölteléket, majd a két oldalát felhajtottam. 25 percet sütöttem közepes lángon. (össz. 102 g CH)