Aki már próbálkozott gluténmentes lisztekből sütni (és nem a bolti keményítős keverékekre gondolok, amikből nagyon szép dolgok készülhetnek, csak épp nem túl egészségesek), az tudja, hogy elég nehéz levegős, az igazi "békebeli" péksüteményekre hasonlító valamit létrehozni. Persze egy medvehajító, jó tömör zsemle is lehet finom (nekem sokszor jobban ízlik már, mint a túl pihe-puha), de aki a régi érzéseket keresi, annak kiábrándító lehet. Az egyik módszer a tészta levegőssé tételére a több tojás használata, de az sem a legjobb, ha egy kenyérhez 5 tojás használ fel az ember, hisz a tojásfogyasztásról arról is annyi véleményt hall az ember pro és kontra, jobb megmaradni a középúton. Az útifűmaghéj kiválóan helyettesíti a tojást, ahogy a következő recept is illusztrálja. Elmira paleo zsemléjéből inspirálódtam.
Hozzávalók 8 kisebb zsemléhez:
- 100 g hajdinaliszt
- 20 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető)
- 40 g útifűmaghéj (itt beszerezhető)
- 1 ek. chia mag (itt beszerezhető)
- 1 ek. olívaolaj
- 1,8 dl víz
- só
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. almaecet
A száraz összetevőket elkevertem, rászórtam a szódabikarbónát és kipezsegtettem az ecettel. Erre jött az olaj és a víz, amivel együtt jól összegyúrtam, majd 15 percig állni hagytam. Formázható belőle 4 nagyobb zsemle is, de a kisebbek biztosabban átsülnek 30 perc alatt. (össz. 84 g CH, 10,5 g CH/db.)