A Vigyázz, kész, főzz! 73. fordulóját Konyhavirtuóz szervezi, aki a szezonra való tekintettel a Nyári ízek télire témakört választotta. A kovászos uborka nem kifejezetten télire eltett savanyúság, de jól lezárva, vizes dunsztolással tartósíthajuk is.
A kovászos uborka eredetileg azért kovászos, mert kenyérrel készül, egy másik módszer szerint pedig krumplival, nálunk viszont egyik sem kerül az üvegbe. Érdekes, hogy ez nem azóta vált szokássá, mióta nem eszem gluténtartalmú gabonákat, hanem mindig így készítette Mama is. A receptben nincsenek megadott mennyiségek.
„Nagyobb uborkákat jól megmosunk, két végét levágjuk, a kér végétől bevágjuk négybe, jó sós vizet felforralunk, kissé kihűtjük. Az üveg aljára kaprot, csombort, egy-két cikk fokhagymát teszünk, beleállítjuk az uborkákat és ráöntjük a sós levet. 3-4 napig napos, meleg helyen tartjuk.”
Most 2 kb. 5 l-es üvegben készítettük. Tavaly ősszel kipróbáltam fűtőtesten is készíteni, úgy is jó lett, csak a szaga nagyon megtöltötte a lakást.