A kiindulási receptet itt találtam (most jó sokáig keresgéltam, hogy meg tudjam adni a forrást, ha már nem teljesen az én szellemi termékem). Készítettem már szénhidrátmentes útifűmaghéjas laskát, de nekem nem célom, hogy száműzzek minden szénhidrátot, kitapasztaltam már, nekem mennyi az annyi. Most hajdinaliszttel sikerült jó állagú tésztát készítenem.
-0,5 dl langyos víz
-1 tojás
-só
-1 ek olívaolaj
-10 g darált útifűmaghéj/chia mag
-20 g lenmagliszt
-40 g hajdinaliszt
Most chia magot használtam, mert az volt itthon. Elkevertem a vízzel és állni hagytam 5 percig, villával kicsit felvertem. Összekevertem a többi hozzávalót. Végül hozzáadtam a chia-zselét. Szilikonos lapon sütőpapír alatt kinyújtottam, majd csíkokra vágtam. Lobogó sós vízben megfőztem, ahogy a hagyományos laskát szokás, de épp csak addig, amíg feljött a víz tetejére. Egy jó nagy vagy két kisebb adag lesz belőle (30 g CH). A forrásban leírtak szerint a hagyományos tésztához hasonlóan szárítható vagy főzés után lefagyasztható.