Ez a pitécske úgy született, hogy két tojásfehérjét felhasználtam zsemlébe és valamit ki kellett találnom a tojássárgákhoz. Tipikus gombhoz kabátot eset. :) Ha már krémbe ment a két sárga, ezért a pitetésztát tojás nélkül akartam készíteni. Ahol lehet, igyekszem kispórolni a tojást, mert a gluténmentes dolgok általában amúgy is több tojást, kötőanyagot igényelnek. Az almarózsás piténél használtam először ezt a fajta tojás és vajmentes pitetésztát. Nyilván nem ugyanolyan, mint a nem „mentes” változat, de a lényege (legalábbis számomra) az, hogy valami összetartsa a krémet.
Hozzávalók:
Tésztához:
-60 g hajdinaliszt
-30 g kókuszliszt
-15 g útifűmaghéj
-20 g karob por
-30 g eritrit
-kb. 1,5 dl víz
-fahéj
Fokozatosan annyi vizet adagoltam hozzá, hogy jól formázható tésztát kapja. Sütőpapírral bélelt, 18 cm-es kapcsos formát béleltem ki vele, 15 percet elősütöttem. Közben elkészítettem a krémet.
Krémhez:
-250 g tehéntúró
-2 tojássárgája
-4 ek. kókuszkrém
-30 g eritrit
Ezt összekevertem, a tésztakéregbe öntöttem, 25 percet sütöttem tovább. (össz. 57 g CH)