A játék ezen fordulójának háziasszonya Judit, a Kincsesbarlang blog írója, aki a "Kedvenc szakácskönyvem" témát választotta. Az eredeti határidő március 29 lett volna, én is kértem a halasztást, hogy otthon legyek, szakácskönyvek közelében. Saját szakácskönyvem nincs is egyelőre, egyrészt azért, mert inkább az internetről szoktam inspirálódni, másrészt meg azért, mert úgy sem igazán követném a receptet. Azért mégis a fejemben volt két könyv, amiket mindig nagyon szerettem nézegetni, reméltem, hogy találok bennük valami megfelelőt. Sajnos, ami megfelelő lett volna nekem, abban nyári zöldségek, gyümölcsök voltak, így feladtam. Akkor jutott eszembe egy vékony kis füzet muffinokkal. Pont ebből sütöttem először teljesen egyedül húsvét hétfőre, valamikor 6 éve. Nagy sikere volt a muffinoknak és én nagyon büszke voltam rá. Utána már simán belevágtam bármi elkészítésébe.
Most persze nem teljesen az eredeti recept szerint készültek a muffinok, helyettesítettem egyes összetevőket.
Eredeti recept:
"-300 g finomliszt, 3 év fél kk. sütőporral elkeverve
-150 g friss vagy mélyhűtött áfonya
-150 g barna cukor
-180 ml író vagy joghurt
-125 ml növényi olaj
-1 tojás
-fahéj
Az áfonyás muffin elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre. Kenjünk ki egy 6 darabos muffinsütőt. Keverjük össze a sütőporos lisztet, a cukrot és az áfonyát egy nagyobb tálban, majd tegyük hozzá a maradék anyagokat. Kanalazzuk a keveréket az előkészített muffinsütőbe. Süssük 20 percig."
Az én receptem, az általam használt alapanyagokhoz idomítva:
-200 g hajdinaliszt
-50 g kókuszliszt
-150 g áfonya
-100 g eritrit
-180 ml kókuszkrém és víz keveréke
-50 ml kókuszolaj
-2 tojás
-víz
A hajdina- és a kókuszliszt is több folyadékot vesz fel, ezért volt szükség több tojásra és több folyadékra, hogy megfelelő állagot kapjak. 24 darabos muffinsütőben, muffinpapírral sütöttem 2 adagot, így összesen 48 db. kis muffinom lett. (össz. 165,4 g CH, 3,44 g CH/db.)