Ennek a tortának az elkészítésében nem sok részem volt, csak a tejszínhabos tölteléket nyomtam bele én. Két recept összedolgozásából született.
Piskóta (Nők Lapja Desszert, I. évfolyam 2. szám, narancsos csokoládétorta):
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 ek. víz
- 4 dkg vaj olvasztva
- 12 dkg liszt
- 2 ek. sötét kakaópor
- fél csomag sütőpor
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a vízzel, az olvasztott vajjal, a liszt felével és a kakaóporral simára keverjük, majd a fehérjehabba forgatjuk. A maradék lisztet a sütőporral elkeverjük, ezt is a masszába szitáljuk, összeforgatjuk. Elvileg 22 cm-es tortakarikában kellett volna sütni, de nekünk csak 18 és 26 cm-es van, így a 26 cm-esben sült. Ha kisebb a forma, akkor magasabb lesz a piskóta és fel lehet vágni 3 lapra, de így csak kettőre sikerült, a harmadik lapot egy sor babapiskótával pótoltuk.
Töltelék (Nők Lapja Desszert, II. évfolyam 1. szám, fekete erdő torta):
Meggypudinghoz:
- 3 dl meggylé
- 10 dkg magozott meggy (mindez kompótból, így már nem kellett hozzá több cukor)
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A meggy levével simára keverjük a pudingport, beletesszük a fahéjat és a meggyet, majd közepes lángon besűrítjük. Ezt még melegen ráöntjük az alsó piskótalapra, elkenjük, majd rárakjuk a középső piskótalapot (esetünkben a babapiskótaréteget).
Tejszínes töltelékhez:
- 2 dl hideg habtejszín (édesített volt, így nem került bele több cukor)
- 1 csomag habfixáló (nekünk nem volt, de jól jött volna)
- 1 ek. sötét kakaópor
A tejszínt felverjük, kb. 1/3-hoz hozzákeverjük a kakaóport. Akkor kezdjük tölteni a tortát, mikor a meggypuding teljesen kihűlt. A fehér habbal körbenyomjuk a torta szélét, majd a kakaós hab következik. Ezt addig folytatjuk, míg a torta közepéhez érünk. Ráhelyezzük a harmadik lapot. A fehér hab másik felével bevonjuk a tortát. Ha még maradt, nyomhatunk habrózsákat a tortára. Meggyel, feketecsokival, esetleg kakaós gabonagolyókkal díszítjük.