Ilyenkor tavasszal főleg nyers ételeket eszem szívesen, úgy látszik, ezt igényli a szervezetem. Jól is teszi. :)
Az avokádó egy nagyon sokoldalú gyümölcs (botanikai szempontból legalábbis annak tartják, nem zöldségnek), készíthető belőle sós vagy édes étel, krém, saláta, krémleves, használható vaj helyett édes vagy süteménybe. Én legtöbbször csokikrémet készítettem belőle, de igyekszem kihasználni más oldalát is.
Először elkészítettem a mustárt. Volt már néhány próbálkozásom házi mustárral, de ahhoz mustárlisztet/port használtam. Az kicsit sötétebb krémet eredményezett, ami nagyon csípős volt. Azt olvastam, hogy ha mustármagot használunk, akkor nem lesz olyan csípős. Mondjuk nem nagyon értettem, hogy miért, ha a liszt is magból készül, de egy próbát megér, gondoltam. Ugyanolyan csípős lett. Viszont bevetettem egy új trükköt, a melegítést, amely során elpárolognak a csípős illóolajok, így már egy majdnem édes mustár lett a végeredmény. :)
Hozzávalók a mustárhoz:
-50 g mustármag éjszakára beáztatva
-3 tk. almaecet
-víz
-só
A magokról letöltöttem az áztatóvizet, majd összeturmixoltam. Hozzáadtam az ecetet, a sót és annyi vizet, hogy jó állaga legyen, majd meggyőződve arról, hogy ez túl csípős, egy serpenyőbe tettem és ott folyamatos kevergetés mellett felmelegítettem. Ha az ember számít erre a lépésre, akkor az ecetet utólag teszi bele, hogy az is ne párologjon. Mikor már nem volt csípős, pótoltam az elpárolgott vizet, hűlni hagytam, majd üvegbe tettem.
Hozzávalók az avokádómajonézhez:
-1 érett avokádó
-3 tk. mustár
-só
-1 tojássárgája (elhagyható, én is csak utólag tettem bele, hogy növeljem a mennyiséget)
-2 ek. citromlé
-víz
Mindezt jól elkeverjük. Két kígyóuborkát karikáztam fel, arra került a majonéz. (Összesen 33 g CH)