Rég ki akartam már próbálni ezt a cukkinis-zselatinos "sajt" receptet, de csak most találtam rá egy kulcsösszetevőre, az inaktív élesztőpehelyre. Kellemes, sajtos ízt, krémes állagot ad az ételeknek, és a sütéshez használt élesztővel ellentétben nem "dolgozik" tovább a gyomrunkban. Ha több zselatint használunk, keményebb sajtot kapunk, így krémsajtom lett.
Hozzávalók:
-1 nagy cukkini (390 g)
-1/4 bögre víz
-só
-pirospaprika, kurkuma, zöldfűszerek
-1 csomag zselatinpor
-2 púpozott ek. inaktív élesztőpehely
-2 ek. citromlé
-1 ek. kókuszzsír
A cukkinit lereszeltem és a vízzel 5 percet pároltam. Utána letöltöttem róla a vizet, hozzáadtam a kókuszzsírt, majd botmixerrel mixeltem. Hozzákevertem a többi összetevőt is, újból összemixeltem, majd egy szilikonos formába tettem. Miután nagyjából kihűlt, hűtőben pihentettem, ez minimum 2 óra. Utána már szeletelhető, kenhető is! (14 g CH)