A nem magas keményítőtartalmú gluténmentes lisztek hátulütője, hogy tojást igényelnek ahhoz, hogy összeálljanak. A tojás szerencsére helyettesíthető chia mag vagy útifűmaghéj zseléjével, így teljesen jól formázható, nyújtható, kelt tésztához hasonló állagot kapunk. Persze sütve már nem hasonlít a kelt tésztára.
A következő receptet készítettem már lenmagliszt helyett szezámliszttel is. A chia mag és útifűmaghéj aránya változtatható.
Hozzávalók:
-100 g hajdinaliszt
-100 g lenmagliszt (szezámliszt)
-25 g chia mag
-15 g útifűmaghéj
-só
-szódabikarbóna, almaecet
- kb. 175 ml víz
-1 tonhalkonzerv
A chia magot és az útifűmaghéjat megdaráltam, majd mindent összekevertem. A vizet lassan adagoltam hozzá, közben kézzem gyúrtam, hogy érezzem, mikor lesz jó állaga. Kicsit lehet a kívántnál nedvesebb is, mert a lisztek még szívnak magukba a nedvességből. A tésztát 4 részre osztottam. Mindegyik részből egy-egy kört nyújtottam ki, amit négy részre vágtam. A kis körháromszögek közepére tonhalat tettem, majd összehajtottam és a széleit lenyomkodtam. 25 perc alatt megsütöttem. 16 háromszögecske lett. (81,7 g CH, 5,1 g CH/db.)