Ez a recept is úgy született, ahogy általában az én receptjeim szoktak. Támad egy ötletem, hogy mit kéne készíteni, utánanézek, hogy létezik-e már ilyen (általában igen, vagy valami hasonló), elolvasok több receptet, majd megalkotok belőlük egy újabbat. És sokszor nyomokban sem lehet már felfedezni benne, hogy milyen receptekből is inspirálódtam. Most ezért nem kerültem olyan messzire a kiindulóponttól. :)
A túrótól könnyű, mégis laktató lesz a tészta, nem kell hozzá semmi plussz zsiradék sem, könnyen gyúrható. Direkt világos liszteket használtam hozzá, hogy ne legyen barna, mint a legtöbb sütim vagy kenyerem és jobban érvényesüljön benne a kakaó.
Hozzávalók:
-250 g tehéntúró
-50 g barnarizsliszt (barnarizs darálva)
-50 g szezámliszt
-50 g kókuszliszt
-1 tojás
-35 g eritrit
-szódabikarbóna (Most egy bolti száraz élesztő-szódabikarbóna keveréket próbáltam ki, ami azt ígérte, hogy garantáltan felnő a tészta. Nyilván nem ilyen lisztekre gondoltak...)
Töltelék:
-1 ek. kókuszolaj
-eritrit
-kakaópor
A csiga tésztájának összetevőit összegyúrtam, műanyagfólia és sütőpapír között kinyújtottam kb. 5 mm vastagságúra. A kókuszolajjal megkentem és megszórta kakaóporral egy kis eritrittel. A fólis segítségével feltekertem, kicsit összenyomkodtam, tömörítettem, majd éles késsel 1,5 cm vasagságú szeletekre vágtam. 20 perc alatt megsütöttem. Forrón meg nagyon pohanyós, könnyen szétesik, meg kell várni, amig kihűl. Elkészíthető diós, mákos, lekváros, fahéjas, akármilyen töltelékkel. :) (összesen 53,3 g CH, 14 db.- 3,7 g CH/db.)