A VKF! jelenlegi fordulójána gazdasszonya Timcsi, a Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában blog tulajdonosa, aki személyesen meghívott, hogy vegyek részt a fordulóban, amit külön köszönök! Melengető hozzávalók, azaz a késő ősz ízei címet adta a fordulónak, a kikötés az volt, hogy szegfűszeg, kardamom, rum, gesztenye, ánizs vagy gyömbér szerepeljen a hozzávalók között. Általában a kiírás után hamar elkészítem a pályaművet, de az elmúlt hónap olyan sűrűre sikerült, hogy csak most jutott rá időm. Kár lett volna kihagyni, mert sikerült egy nagyon karácsonyi illatú és ízvilágú desszertecskét alkotni. Furcsának tűnhet, hogy miért zöld a krém, ha egyszer narancsos. Erre is fény derül nemsokára. :) Fűszerként szegfűszeget szerettem volna használni, de ebben a városban egyszerűen sehol nem találtam. Végül rájöttem, hogy a gyömbér talán még jobban is talál a narancshoz.
Hozzávalók 6 db.-hoz:
Tészta:
-35 g kókuszliszt
-10 g amarántliszt
-10 g kakaópor
-30 g eritrit
-10 g kókuszzsír
-1 tojás
Ezeket összegyúrtam, jól formázható linzertészta állagot kaptam. 6 szilikonos muffinformát kibéleltem vele és 10 perc alatt megsütöttem.
Krém:
-1 avokádó
-1 narancs leve és húsa
-20 g eritrit
-1 kk. őrölt gyömbér
-1 ek. útifűmaghéj
A z avokádót botmixerrel pürésítettem, majd elkevertem benne a többit. Állni hagytam 10 percig, és megtöltöttem vele a koráskákat. A kakaó és a narancs íze nagyon passzol, de azt eddig is tudtuk. :) (37,4 g CH összesen, 6,2 g CH/db.)