Már régebb összegyűjtöggettem az országtorták receptjeit, előbb-utóbb mindegyiket kipróbálom kisebb-nagyobb módosításokkal. Az almás máktorta tűnt elsőre a legegyszerűbbnek, olyan hozzávalókkal, amik ilyenkor tél végén is könnyen beszerezhetőek.
Hozzávalók:
Piskótához:
-3 tojásfehérje felverve
-20 g eritrit
-150 g darált mák
-3-4 ek. víz vagy kókusztej
A mákot összekevertem a vízzel és egy kis kókusztejjel, majd feleforgattam az eritrittel felvert tojásfehérjébe. Sütőpapírra három kört rajzoltam és ezeke eloszlattam a tésztát, majd megsütöttem.
Krémhez:
-3 tojássárgája
-200 ml kókusztek
-30 g eritrit
-2 tk. útifű maghéj
Pudingos állagú krémet főztem, majd kihűtöttem.
-almalekvár vagy reszelt alma (nálam 380 g házi, fűszeres, mindenmentes almalekvár)
-fél alma a díszítéshez
-fél citrom leve az alma áztatásához
Összeállítás:
Miután kihűlt a piskóta és a krém is, egy piskótalapra rákentem az almalekvárt. Erre jött a következő lap, majd a krém fele, az utolsó lap és a krém másik fele. Az almát cikkekre vágtam és citromleves vízbe áztattam, hogy ne barnuljon meg.
Összesen 62 g CH-ot tartalmaz, ha 8 kis szeletre vágjuk, akkor egyenként 7,75 g-ot.