Mert hogy ez lett belőle. A téma a dió vs. mák volt és, habár az az igazság, hogy én sokkal inkább diós vagyok, mint mákos, nem akartam kihagyni a mákot sem, mert valahogy úgy érzem, hogy a dió is csak mákkal az igazi és fordítva. Karácsonyra és húsvétra magamnak csak diós bájglit szoktam készíteni, de a hagyományos változatból mindig kerül mákos is az asztalra.
Ezzel a receptel egy új, gluténmentes bájglitésztát is kipróbáltam, és mivel jól vizsgázott, ezt fogom bevetni karácsonykor is, csak persze feltekerve.
Hozzávalók:
Tésztához
-100 g darált köles
-50 g mandulaliszt
-30 g eritrit
-1 tojás
-60 g vaj
-csipet szódabikarbóna
Ezt jól összegyúrtam és a hűtőbe tettem.
Töltelékek:
-100 g darált dió
-13 g xilit
-3 ek. kókusztej (most házi)
-citromhéj
-50 g darált mák
-13 g xilit
-3 ek. kókusztej
-citromhéj
A tortaformába alufóliát tettem és szétnyomkodtam benne a tészt 1/3-át, erre került a diós töltelék, erre a tészta következő harmada (sajnos nem lehet kinyújtani, így csak kisebb darabokban tudtam rátenni), majd a mákos töltelék. A tészta utolsó harmadát a pite tetejére morzsoltam. 170 fokon kb. 35 perc alatt megsütöttem. Összesen 116 g CH-ot tartalmaz.