Kb. 2 éve nem ettem kürtős kalácsot, ami nem csoda, mert a rajta levő cukorréteg rosszabb, mint egy nagy pofoncsapás. :) Xilittel nyilván nem lehet ugyanazt elérni, mert nem karamelizálódik, de amúgy is a dióval vagy kókuszreszelékkel megszórt változatot szerettem jobban. Úgy érzem, sikerült most összehozni az igazi körtős ízt, persze másnak valószínűleg ez nem elég édes, de csak több édesítőt kell tenni hozzá és kész.
Hozzávalók:
-150 g tk. liszt
-fél zacskó élesztőpor
-1 tojás
-15 g vaj
-4 ek tejföl
-20 g xilit
-4 csepp stevia
-1 csipet só
-kókuszreszelék vagy darált dió a szóráshoz
A hozzávalókat összegyúrtam, 5 percig dagasztottam, majd 1 órát kelesztettem. Egy sörös dobozt bevontam alulfóliával és kicsit beolajoztam. Erre csavartam fel a tésztát, majd kókuszreszelékben meghempergettem. lefektetve jó sütni, 2-3-szor megforgatni.