Nagyon potyogtak a szilvák augusztus végén és szeptember elején. Valahogy úgy, ahogy a népmesében a körtefa, a szilvafa is szinte kérlel ilyenkor, hogy valami legyen a lehullott gyermekeiből.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tADkcAzu_-Q[/embed]
Hát mi más, ha nem szilvás gombóc? :) Az eredeti recept a Nők Lapja Egészség Diéta különszámából származik, kissé átdolgozva.
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- csipet só
- 2 ek. kókuszolaj
- 1 ek. eritrit
- 125 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 1 tojássárga
- töltelékhez szilva felezve, fahéjjal megszórva
- morzsához zabpehely, fahéj és apróra tört (nem darált) dió keveréke
A vizet forrni tettem, majd hozzáadtam az olajat és eritritet, végül a lisztet, és csomómentesre kavartam. A tűzről levéve hozzáadtam a tojássárgát is. Miután a tészta kissé kihűlt, egy-egy diónyi adagot szétlapítva beburkoltam vele a fél szilvákat, aztán egy lábos vízben addig főztem a gombócokat, amíg feljöttek a víz tetejére. Még melegen belehengergettem a morzsába, megszórtam fahéjjal. Tényleg szinte olyan lett, mint az igazi. :) Abban is hasonlít hozzá, hogy kifejezetten laktató, és frissen jó igazán.