Újabb recept a tehéntúrós-gyümölcsös nyári desszertek sorában. A kiindulási recept innen származik, ezt szabtuk át egy picit.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,25 dl tej
- fél zacskó porélesztő
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál cukor
- 4 dkg vaj
A töltelékhez:
- 500 g magozott friss vagy fagyasztott meggy
- 15 dkg vaj
- 3 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 80 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 2 tojás
- 50 dkg túró
A morzsához:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet fahéj
Az elkészítés csak részben egyezik meg az eredeti recepttel.
A lisztet összekeverjük a cukorral, a lágy vajjal, egy csipet sóval, az élesztővel és a langyos tejjel. Alaposan összegyúrjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk. A pudingport összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és simára keverjük a tojásokkal. A túrót áttörjük, és összedolgozzuk a pudingporos keverékkel. Végül belekeverjük a vajat.
A morzsához a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, a cukorral és a fahéjjal. Két tenyerünk között morzsává dörzsöljük.
Egy 25x35 cm-es tepsit kivajazunk, a tésztát vagy ennél valamivel nagyobbra nyújtjuk és belefektetjük, vagy ha lusták vagyunk, és nem akarjuk összekoszolni a sodrófát és a nyújtódeszkát, akkor kézzel a tepsibe nyomkodjuk, hogy 2 cm-es pereme legyen. Rásimítjuk a túrótölteléket, rászórjuk a meggyet, és kissé belenyomkodjuk. Rászórjuk a morzsát, és kb. 40 percig sütjük.